Menü Bezárás

MAGYAR SIKEREK A PETROVICS EMIL KORTÁRS ZENEI ÉNEKVERSENYEN – 2018


A debreceni Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretében negyedik alkalommal rendezték meg a Petrovics Emil emlékére hirdetett IV. kortárs zenei énekversenyt. 

Bátori Éva – a verseny egyik megálmodója – elmondta, hogy minden évben valamilyen újdonsággal fejlesztik a versenyt. Fontosnak tartja a zeneszerzők és az énekesek közötti kapcsolatot, ezért ebben az évben a verseny résztvevői a Zeneakadémia zeneszerzés szakos hallgatóinak műveit is választhatták, és így alkalmuk nyílt együtt dolgozni a szerzőkkel.

Bátori Éva kiemelten jelentősnek tartja az Ifjú Zenészek Nyári Akadémiáját, ugyanis

Magyarországon ez az egyetlen kurzus, ahol a kortárs zenével kiemelten foglalkoznak.

Tapasztalatai szerint az énekesek félnek a kortárs zenétől, így küldetésének tartja, hogy növendékeinek segítsen megfejteni a zenét és megtanítani azt a technikát, eszköztárat és fantáziát, ami a kortárs zene énekléséhez szükséges és megérezhessék azt a szabadságot, amelyet ad.

Kulcsfontosságúnak tartja a csapatépítést, a jó kapcsolatok kialakítását a hallgatói között, ami nem ér véget a kurzussal, hanem évekig figyelemmel kísérik egymás tevékenységeit és sikereit. A hallgatói között hazai és külföldi résztvevők egyaránt jelen vannak. A külföldi hallgatók esetében nélkülözhetetlennek tartja, hogy megismerjék Bartók Béla és Kodály Zoltán zenéjét és ebben az évben vállalták a magyar nyelvű éneklést is. Nagyon érdekesnek érzi a közös munkát, amit az is jelez, hogy vannak visszajáró hallgatói is.

Több mesterkurzust tartó művész megfogalmazta, hogy nagyszerűnek tartják az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját, ahol a növendékek jól érzik magukat, hasznos dolgokat tanulnak, miközben jó a társaság és kikapcsolódási lehetőségük is van. Emellett minden este magas színvonalú koncerteken vehetnek részt. A világzenekari munka pedig óriási élmény, rengeteget tanulnak mind a próbák, mind a koncertek alkalmával.

A verseny zsűrijét Mohos Nagy Éva, Petrovics Eszter, Tóth Péter, Fekete Gyula és Csemiczki Miklós alkotta.

A Petrovics Emil emlékére megrendezett IV. Kortárs Zenei Énekverseny eredményei:

I. kategória:

  1. díj: Audrey Wing-yiu Tsang
  2. díj: Yu Ching Leer
  3. díj: Ilyés Zsanett, Szilágyi Zita

II. kategória:

  1. díj: Farkas Judit
  2. díj: Süle Dalma, Völner Eszter
  3. díj: Geréd Emőke

III. kategória:

  1. díj: Józan Viven és Németh Zoltán (zongora)
  2. díj: Elek Petra és Hodossy-Takács Mirjam (oboa)

A Petrovics-mű legjobb előadásáért járó különdíj: Völner Eszter

Forrás: link